Σχόλια για Μυθιστόρημα Αθλοθεσία εκδ. οίκου Κέδρος

1.       Ο Λεό και το βιολί του, ψευδ. Adagio
Το κείμενο είναι αρκετά καλογραμμένο και ζωντανό, μέσα στο κλίμα της εποχής για εφήβους. Πραγματεύεται το bullying και τη φιλία ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να πιάσει και άλλα κοινωνικά θέματα τα οποία δεν μπορούν να αναδειχθούν ως κεντρικό θέμα. Είναι στρωτό με αρκετά καλή γλώσσα όμως το στήσιμο και η δράση στηρίζονται στην αναληθοφάνεια και την υπερβολή, με κίνδυνο να μεταφέρει λάθος μηνύματα.


2.       Ζώντας με κοσμική συμπάθεια, ψευδ. Μελιτίνη
Τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει ένας εμπνευσμένος, χαρισματικός, επίμονος εκπαιδευτικός στη ζωή των μαθητών του πραγματεύεται αυτό το έργο. Σαν θέμα θα μπορούσε να είναι εξαιρετικό, όμως δεν συμπεραίνεται από την πλοκή του κειμένου που είναι μια καταγραφή γεγονότων με πολλές επαναλήψεις, άχρωμους χαρακτήρες, υπερβολικές φιλοσοφικές παραθέσεις και νουθεσίες. Τα περισσότερα κεφάλαια είναι παλαιομοδίτικα ενώ το κεφάλαιο των σημερινών παιδιών μόνο διαλογικό με λέξεις κι εκφράσεις που δεν είναι λογοτεχνικά αποδεκτές.

3.       Υάκινθος κι Αμαρυλλίς, ψευδ. Πασιφάη
Πλούσιες και ζωντανές οι περιγραφές, ανθρώπινο και τρυφερό το κείμενο, όμως έντονα αρχαιολατρικό με εθνικιστική χροιά. Συχνά οι μυθολογικές περιγραφές γίνονται κουραστικές, γεγονός που εντείνεται και με την παρουσία μεγάλων αφηγηματικών αποσπασμάτων, καθώς και με την απουσία διαλόγου. Δεν θα μπορούσε να κρατήσει το ενδιαφέρον της ηλικιακής ομάδας στην οποία απευθύνεται.

4.       Πολυαγαπημένη μου Άννα, ψευδ. Πικροδάφνη
Δίνεται Εύφημη Μνεία στην κυρία Βάγια Παπαποστόλου, Καβάλα

5.       Κραυγή, ψευδ. Ιούλιος
Η ιστορία της κατεχόμενης Κύπρου μέσα από τη διήγηση της ζωής μιας οικογένειας. Παρακολουθούμε την ιστορία του ήρωα μέσα από τις αφηγήσεις των γονιών του. Η όλη ιστορία είναι ένας θρήνος, μια κραυγή καταγραφής γεγονότων. Το θέμα είναι ενδιαφέρον, και το βιβλίο θα ήταν ενδιαφέρον αν αποτύπωνε αυτά τα τόσο πικρά, σοβαρά και τραγικά ιστορικά γεγονότα, εισάγοντας τα παιδιά στην ουσία του θέματος και μιλώντας για όσα δεν γράφουν τα σχολικά βιβλία. Δείχνει περισσότερο ως μια προσωπική αφήγηση, με μέτρια γλώσσα και έκφραση, που δεν απευθύνεται στην ηλικιακή ομάδα της κατηγορίας.