Σχόλια για Μυθιστόρημα Αθλοθεσία εκδ. Μεταίχμιο

ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ – ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ (8+ 6.000 ΛΕΞΕΙΣ)
ΣΧΟΛΙΑ

1.    Η Σκοτεινή σάλα, το άλαλο πουλί και το γελαστό λιοντάρι , ψευδ. Αριστήλα
Μια ιστορία που είναι παραμύθι και θυμίζει σε αρκετά σημεία την Πεντάμορφη και το Τέρας. Δεν θα την έλεγα ιστορία μυστηρίου.
Σε πολλά σημεία η ιστορία γίνεται διδακτική: εκεί που μιλάει για τους πολέμους αλλά και στο σημείο που θέλει να σώσει το λιοντάρι από την κακία του κόσμου. Η ηρωίδα δεν πείθει. Πώς είναι δυνατόν να μην έχει δει τον Αλέξωνα από τη στιγμή που του έβαλε το βραχιόλι στο χέρι; Πώς είναι δυνατόν να τον αγάπησε; Ούτε καν τον ήξερε.
Έχει λίγο απ’ όλα. Συμβαίνουν διάφορα γεγονότα που όμως δεν πείθουν.

2.    Η Μάγισσα της Πέρδικας, ψευδ. Στελλίνα
Ατυχής πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Δεν μιλάει έτσι ένα παιδί 9 χρονών. Ιστορία τραβηγμένη. Με το ζόρι να γίνει μυστηρίου. Κουραστική σε πολλά σημεία και ήρωες που δεν είναι ζωντανοί.
Πλοκή που δεν κρατάει το ενδιαφέρον. Δεν στέκει να κλέβουν κατοικίδια από τα σπίτια του χωριού. Τόσο ακριβά κατοικίδια είχαν όλοι; Κι ο κλέφτης δεν μπορούσε να τα κρύβει στο βανάκι; Έπρεπε να τα βάζει στο ερειπωμένο σπίτι και να μεταμφιέζεται σε μάγισσα; Υπερβολικό χωρίς αληθοφάνεια.

3.    Το Μπρούτζινο Κλειδί, ψευδ. Βερονίκη
Μια ιστορία που αφορά δυο αδέρφια που θεωρούν πως κάτι συμβαίνει στη σοφίτα της γιαγιάς τους. Ανακαλύπτουν στο τέλος πως στη σοφίτα η γιαγιά έχει φτιάξει μια φωλιά με όλες τις αναμνήσεις της.
Πολύ επεξηγηματική και αρκετά επίπεδη αφήγηση. Δεν κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και η υπόθεση είναι λίγο υπερβολική. Δεν θα κρατήσει το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών.

4.    Το σκυλάκι που το έλεγαν Όλιβερ, ψευδ. Εριφύλλη
Μια ιστορία για μια παρέα παιδιών που βρήκε ένα άρρωστο αδέσποτο σκυλάκι το οποία πήραν σπίτι τους. Το σκυλάκι εξαφανιζόταν τα πρωινά κι όπως αποδείχτηκε πήγαινε ένα ξεροκόμματο σε έναν άστεγο. Τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους πήγαν τον άστεγο σε ένα νοσοκομείο κι έπειτα σε έναν ξενώνα.
Είναι μια ιστορία που δεν θα κρατήσει το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη. Επίπεδη αφήγηση, διαλόγοι αφύσικοι και σε πολλά σημεία γίνεται διδακτική. Όσα περιγράφονται δεν γίνονται στην πραγματικότητα. Γιατί τα παιδιά παρακολουθούν κρυμμένα τον σκύλο; Ο σκύλος δεν χρειάζεται να τους δει αρκεί να τους μυρίσει. Η μαμά αφήνει τα παιδιά να τριγυρνούν στην πόλη; Είναι δυνατόν να προτείνουν σε έναν άστεγο να μείνει μαζί τους; Ωραία όλα αυτά αλλά δεν γίνονται στην πραγματική ζωή και καλό είναι να μην παραμυθιάζουμε τα παιδιά.


5.    Το σπίτι στην άκρη του δρόμου, ψευδ. Εγκίρ
Στην αρχή θυμίζει θρίλερ. Όλα όσα συμβαίνουν και μοιάζουν παράξενα, εξηγούνται. Με το flash back όμως όλα ανατρέπονται. Σε κάποια σημεία έχει πλάκα, σε κάποια άλλα όμως είναι υπερβολικές οι αντιδράσεις των παιδιών. Θέλει περισσότερη δουλειά.

6.    ΒΟΗΘΕΙΑ!, ψευδ. ΡΩΜΗ
Αστεία κι ευφάνταση ιστορία! Γρήγορη πλοκή κι έξυπνη. Καμιά υπερβολή. Πίνεται σαν ένα ποτήρι δροσερή λεμονάδα! Απολαυστικότατο!
Τα δυο αδέρφια ξεκινώντας να βρουν τι σημαίνει το ΒΟΗΘΕΙΑ που είναι γραμμένο σε ένα πεντάευρο, συναντούν την κυρία Διοτίμα, τον κύριο Αρίσταρχο και τον Βρασίδα που τελικά κατά κάποιον τρόπο χρειάζονταν βοήθεια.
Αξίζει το βραβείο!

7.    Ο ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ, ψευδ. Λεωνίδας
Καλογραμμένη ιστορία για την ζωή των Μάγια και συγκεκριμένα για τον Μανίκ. Ωραίος λόγος, πανέμορφες εικόνες. Πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή με ένα συγκινητικό τέλος.