Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Προκήρυξη των λογοτεχνικών μας διαγωνισμών για το 2022

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

67ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ & ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ 2022

 

Η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά προκηρύσσει τον 67ο πανελλήνιο διαγωνισμό της για τη συγγραφή και εικονογράφηση βιβλίων για παιδιά και νέους. 

Τα έργα πρέπει να είναι λογοτεχνικά, προσεγμένα στη γλώσσα, να εμπνέουν αισιοδοξία και πίστη για τη ζωή και να κινούνται μέσα στην ελληνική πραγματικότητα. 

Οι κατηγορίες στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι/ες, είναι οι ακόλουθες: 

 

1. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 300ευρώ. 

Μυθιστόρημα με ελεύθερο θέμα για παιδιά 9-11 ετών (10.000 λέξεις) 

(Τα κείμενα μπορούν να είναι κοινωνικά, ρεαλιστικά, φανταστικά, με ιστορικό ή/και σύγχρονο φόντο, αλλά δεν μπορούν να είναι λαϊκότροπα ή να έχουν κλασικό παραμυθένιο ύφος.)

 

2. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΚΕΔΡΟΣ, 300ευρώ.

Ιστορία Μυστηρίου για παιδιά 8-12 ετών (8.000-10.000 λέξεις)

 

3. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, 200ευρώ σε βιβλία.

Μυθιστόρημα εφηβικό για παιδιά Γυμνασίου ή Λυκείου ετών 14+ (30.000 έως 35.000 λέξεις)

 

4. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΜΙΝΩΑΣ, 200ευρώ σε βιβλία.

Ιστορία βραχείας φόρμας για παιδιά 3-6 ετών (1.200 λέξεις)

(Σύντομη ιστορία με ρεαλιστικό θέμα εμπνευσμένη από την καθημερινότητα των παιδιών αυτής της ηλικίας)

 

5. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 300ευρώ σε βιβλία.

Παραμύθι για παιδιά 4-7 ετών με θεματικό άξονα: ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΡΩΕΣ (800 – 1.500 λέξεις)

(Παραμύθι που να διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή. Μπορούν να υπάρχουν μαγικά/φανταστικά στοιχεία, που οι χαρακτήρες τα αντιλαμβάνονται ως μέρος της πραγματικότητας. [Μαγικός ρεαλισμός])

 

6. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΣΑΪΤΗΣ, 200 ευρώ σε βιβλία  

Ιστορία εμπνευσμένη από τη σχολική ζωή, για παιδιά 6-9 ετών (2.000 λέξεις)

(Φιλία, συνεργασία, σχολικός εκφοβισμός, χαμηλές σχολικές επιδόσεις, καθαριότητα-κανόνες υγιεινής, αποδοχή διαφορετικότητας, υγιής ανταγωνισμός κλπ.)

 

7. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΓΡΑΦΗΜΑ - ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ, 200 ευρώ σε βιβλία  

Ιστορίες του παππού Πύργου, για παιδιά 6-9 ετών (2.000 λέξεις)

(Ο τίτλος έχει ως σημείο αναφοράς τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης. Τα κείμενα μπορούν να είναι εμπνευσμένα από τοπικές-λαογραφικές παραδόσεις, σε σχέση με μνημεία, κάστρα, ακροπόλεις, αρχαιολογικούς χώρους και παραδοσιακούς οικισμούς.)

8. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, 200ευρώ σε βιβλία.

Λογοτεχνικό βιβλίο γνώσεων* βραχείας φόρμας, για παιδιά 5-7 ετών (1.000-2.500 λέξεις)

 

9. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, 200ευρώ σε βιβλία.

Λογοτεχνικό βιβλίο γνώσεων* εκτενούς φόρμας, για παιδιά 9-11 ετών (8.000-12.000 λέξεις)

[*Διευκρινίζουμε ότι στις κατηγορίες 7 και 8 εντάσσονται κείμενα τα οποία, μέσω μυθοπλασίας, παρέχουν πληροφορίες και γνώσεις σε πεδία όπως: ιστορία, επιστήμη - τεχνολογία, φυσική, χημεία, αστρονομία, περιβάλλον.]

 

10. Βραβείο Ελένης Κοτίνη-Τσιάλτα,  250 ευρώ.

Διήγημα για μεγάλα παιδιά και νέους με θέμα για το 2022 «Πέρασε…» (2.000 έως 4.000 λέξεις)

[Το Διήγημα, είναι αφήγημα μικρότερο από τη Νουβέλα. Καθώς είναι λιτό στην πλοκή και στην έκφραση αλλά πυκνό στη δομή και στα νοήματα, δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα για έναν ήρωα ή ένα γεγονός. Ανοίγονται αρκετές προοπτικές ανάπτυξης, όπως: Πέρασε τις εξετάσεις / Πέρασε, είσαι καλοδεχούμενος… / Πάει, πέρασε πιά… / Πέρασε η ευκαιρία, ο χρόνος, το τραίνο, η μπόρα / Πέρασε η ιδέα από το μυαλό και πολλά ακόμα που θα δώσουν έμπνευση στους διαγωνιζόμενους.]

 

11. Βραβείο Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Σμύρνης, 300ευρώ. 

Μυθιστόρημα με θέμα «Αλησμόνητες Πατρίδες του Μικρασιατικού Ελληνισμού» για μεγάλα παιδιά και νέους (20.000 λέξεις)

 

12. Βραβείο Χρυσούλας Μουρατίδου, εις μνήμην Χρυσαυγής Μικροπούλου-Μουρατίδου, 200 ευρώ. 

Μυθιστόρημα με θέμα «Αλησμόνητες Πατρίδες του Ποντιακού Ελληνισμού» για μεγάλα παιδιά και νέους (20.000 λέξεις)

 

13. Βραβείο Ελένης Μαυρουλίδου-Δάβαρη εις μνήμην Λούλας και Ηλία Μαυρουλίδη και Λιλής Γιαννέτσου, 250ευρώ. 

Ποίηση (Συλλογή 25 ποιημάτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας ή δημοτικού)

 

14. Βραβείο  Εικονογράφησης, Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

Οι συμμετέχοντες πρέπει να αποστείλουν πέντε πρωτότυπες απεικονίσεις (σταθερό αριθμό), αδημοσίευτες, ασπρόμαυρες ή έγχρωμες, που παράγονται με οποιαδήποτε τεχνική, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής τεχνικής (αποστολή των εκτυπώσεων σε περίπτωση μικτής τεχνικής [αναλογική και ψηφιακή] ή ψηφιακά μέσα). 

Τα έργα που έχουν υποβληθεί σε προηγούμενο Διαγωνισμό δεν μπορούν να εισαχθούν ξανά. 

Οι εικονογραφήσεις πρέπει να βασίζονται στο ίδιο θέμα και να αριθμούνται από 1 έως 5 με την επιθυμητή σειρά. Ο αριθμός των εικόνων (5) είναι υποχρεωτικός. Οι υποβολές οποιουδήποτε άλλου αριθμού έργων θα απορριφθούν.

Κείμενα δεν γίνονται δεκτά, αν δεν αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των ίδιων των εικονογραφήσεων. 

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Οι εικονογραφήσεις (δηλ. το μέγεθος του φύλλου) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις ακόλουθες διαστάσεις: 32 x 42 cm (ή 42 x 32 cm).

Οι εικονογραφήσεις σε μεγαλύτερες μορφές δεν θα ληφθούν υπόψη. Οι εικονογραφήσεις πρέπει να είναι σε χαρτί ή σε εύκαμπτη σανίδα, μέγιστο πάχος 2mm (για λόγους διαχωρισμού σαρωτών). 

ΕΠΙΣΗΣ:

Όλα τα έργα πρέπει να συνοδεύονται από κλειστό φάκελο που φέρει όνομα, διεύθυνση, email και τηλέφωνο του εικονογράφου, σύμφωνα με τον όρο 1 του παρόντος.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία, οι συμμετέχοντες αποστέλλουν την πρωτότυπη σειρά των 5 απεικονίσεων μαζί με μονάδα δίσκου αποθήκευσης (CD/DVD) στην οποία αυτές πρέπει να περιλαμβάνονται.

Επιπλέον για την συγκεκριμένη κατηγορία, έξω από τον φάκελο με τα στοιχεία τους, καλούνται οι συμμετέχοντες να αναφέρουν εάν επιθυμούν τα πραγματικά τους στοιχεία να ανοιχτούν πριν από την Τελετή Απονομής διακρίσεων του Διαγωνισμού, καθώς τα έργα ενδέχεται να εκτίθενται στην Τελετή Απονομής (επώνυμα ή ανώνυμα).

Κάθε εικονογράφος που θα επιλεγεί από την επιτροπή θα λάβει δύο σελίδες στον ετήσιο κατάλογο ή πόστερ ή ημερολόγιο για την αναπαραγωγή όλων ή μερικών από τις εικονογραφήσεις  καθώς και χώρου για βιογραφικά σημειώματα - κατά την κρίση της Επιτροπής της ΓΛΣ. 

15. Βραβείο Αγγελικής Βαρελλά, 200ευρώ σε βιβλία. 

Μαθητικό περιοδικό ή εφημερίδα (η εφημερίδα να εμφανίζει περιοδικότητα στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2020-2021) μαθητών Α/θμιας εκπαίδευσης. 

 

16. Βραβείο Αγγελικής Βαρελλά, 200ευρώ σε βιβλία. 

Μαθητικό περιοδικό ή εφημερίδα (η εφημερίδα να εμφανίζει περιοδικότητα στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2020-2021) μαθητών Β/θμιας εκπαίδευσης. 

 

17. Βραβείο Ζαχαρούλας Καραβά, 200ευρώ σε βιβλία.

Πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων συναφές με τη λογοτεχνία και τη δημιουργική γραφή, για μαθητές Α/θμιας εκπαίδευσης, που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2020-2021, από σχολείο ή δίκτυο σχολείων Α/θμιας εκπαίδευσης, βιβλιοθήκη, άλλο φορέα ή φυσικό πρόσωπο.

 

18. Τιμητικό Βραβείο «Τατιάνα Σταύρου» από τη Γ.Λ.Σ., σε Συγγραφέα για το σύνολο του έργου του/της, κατόπιν απόφασης του Δ.Σ.

 

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 

 

1. Τα έργα υποβάλλονται σε ΠΕΝΤΕ αντίτυπα με ψευδώνυμο μίας λέξης.

Μαζί με κάθε σετ πέντε αντιτύπων το έργο αποστέλλεται και σε μονάδα δίσκου αποθήκευσης (CD/DVD) σε επεξεργάσιμη μορφή word (όχι pdf, όχι κλειδωμένο) 

Τα κείμενα πρέπει να έχουν:

Γραμματοσειρά: Times New Roman

Μέγεθος γραμματοσειράς: 12

Διάστιχο: 1.5 

Περιθώρια: αριστερό/δεξί: 3 - άνω/κάτω: 2.5

 

Στα στοιχεία του αποστολέα, πρέπει να αναγράφεται: 

Το ψευδώνυμο, ο τίτλος του έργο και ο αριθμός της κατηγορίας στην οποία το αποστέλλετε 

 

π.χ.:

Μαρουλίτσα

Μια περιπέτεια στο φεγγάρι

5. Βραβείο Εκδ. Οίκου ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ  

 

και τίποτε άλλο.

 

Σε εσωτερικό, μικρότερο, σφραγισμένο φάκελο, τυπώνονται σε μία σελίδα, διπλωμένη ούτως ώστε τα στοιχεία να μην είναι ευδιάκριτα, το πραγματικά στοιχεία (πλήρες ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, email και ταχυδρομική διεύθυνση) καθώς και τα στοιχεία της συμμετοχής (όπως αναφέρονται στα στοιχεία αποστολέα . 

Έξω από τον σφραγισμένο αυτό φάκελο, να αναγράφονται ξανά τα «στοιχεία αποστολέα» όπως αναφέρονται παραπάνω.

 

Όλα τα αντίτυπα, μαζί με τη μονάδα δίσκου και τον φάκελο πραγματικών στοιχείων στέλνονται σε ΕΝΑΝ φάκελο – δεν χρειάζονται πολλαπλές αποστολές.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

 

- Τα έργα που θα σταλούν χωρίς να τηρούν έστω και έναν από τους παραπάνω όρους της προκήρυξης ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΕΚΤΑ (π.χ. αναγραφή ονόματος ή διεύθυνσης, λιγότερα από 5 αντίτυπα, εκπρόθεσμη αποστολή, κλπ)

- Προσοχή στον ζητούμενο αριθμό λέξεων.

- Τα έργα που είναι εκτός κατηγορίας ή δεν αναγράφεται η κατηγορία στην οποία ανήκουν ή παραβαίνουν τα ζητούμενα όρια λέξεων, δεν κρίνονται.

- Κάθε διαγωνιζόμενος έχει δικαίωμα συμμετοχής σε όσες κατηγορίες επιθυμεί αλλά με μία ξεχωριστή συμμετοχή ανά κατηγορία, με ξεχωριστό ψευδώνυμο ανά κατηγορία, τίτλο, και φάκελο αποστολής. (Για τη συμμετοχή σας, παρακαλούμε λάβετε υπόψιν τον όρο 3 του παρόντος). 

- Κάθε έργο υποβάλλεται σε μία μόνο κατηγορία.

- Έργα που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν και έχουν κριθεί, δεν μπορούν να συμμετέχουν εκ νέου.

 

Η Γ.Λ.Σ. δε φέρει καμία ευθύνη εάν σε περίπτωση διαφορετικού τρόπου αποστολής χαθούν αντίτυπα ή/και αναγκαστεί να ακυρώσει συμμετοχές με την παραλαβή.

 

Οι φάκελοι δεν ανοίγονται παρά μόνο σε περίπτωση διάκρισης του διαγωνιζομένου. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες παραμένουν άγνωστοι.

Κατ’ εξαίρεση τα σχολεία, λόγω του μεγέθους και της ιδιομορφίας του υλικού τους, μπορούν να στείλουν τα έργα τους και σε ηλεκτρονική μορφή [memory stick ή DVD] αλλά επίσης σε πέντε αντίτυπα). 

[Οι εικονογράφοι θα ακολουθήσουν τους όρους που αναφέρονται στην κατηγορία].

 

2. Οι βραβευθέντες υποχρεούνται να δώσουν για έκδοση το έργο τους στον εκδοτικό οίκο που αθλοθέτησε το βραβείο. Σε περίπτωση που για κάποιον λόγο δεν το εκδόσει ο αθλοθέτης σε εύλογο χρονικό διάστημα 2 ετών, ο βραβευμένος αποδεσμεύεται. 

Οι υπόλοιπες διακρίσεις δεν υποχρεούνται σε έκδοση – παρά μόνον εάν ο εκδότης και ο δημιουργός συμφωνήσουν ανάλογα.

 

3. Αποκλείονται από τον διαγωνισμό όσοι έχουν ήδη διακριθεί τρεις φορές από την Γ.Λ.Σ. καθώς και εκείνοι που διακρίθηκαν για το ίδιο κείμενο σε άλλο διαγωνισμό στην Ελλάδα ή στην Κύπρο. 

 

4. Τρία αντίτυπα των βραβευμένων βιβλίων, όταν εκδοθούν, πρέπει να στέλνονται στη Γ.Λ.Σ. για το αρχείο της. 

 

5ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ, να μην έχουν δημοσιευτεί, προβληθεί ή παρουσιαστεί με οποιοδήποτε τρόπο, σε οποιοδήποτε μέσο ή διαγωνισμό, οπουδήποτε.

 

6Ως «διάκριση» ορίζονται: το βραβείο, ο έπαινος, η εύφημος μνεία.

 

7. Η «Συντροφιά» επιφυλάσσεται να αποσύρει τη διάκριση ενός έργου, αν μετά την έκδοσή του διαπιστωθούν προσθήκες ή τροποποιήσεις που (σύμφωνα με τα κριτήρια της επιτροπής), δεν θα την είχαν οδηγήσει στην βράβευση αυτή. Συχνά η Γ.Λ.Σ. συνοδεύει τις διακρίσεις της, με ορισμένες συμβουλές για μικρές τροποποιήσεις προς όφελος του κειμένου. Αυτονόητο είναι πως δεν αναφερόμαστε στις εν λόγω υποδείξεις. 

 

8. Μετά το πέρας της επιλογής των διακριθέντων, τόσο τα υποψήφια έργα όσο και οι φάκελοι με τα πραγματικά στοιχεία των μη διακριθέντων, καταστρέφονται. Η Γ.Λ.Σ. δεν υποχρεούται σε επιστροφή υποψήφιων έργων σε καμία κατηγορία.

 

ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΓΩΝ 

 

Από 22 Αυγούστου έως και 10 Σεπτεμβρίου 2022 (σφραγίδα ταχυδρομείου). (Εξαιρούνται τα σχολεία που έχουν δικαίωμα υποβολής έως 27 Οκτωβρίου 2022)

Τα έργα να στέλνονται με απλό ταχυδρομείο

Συστημένα και κούριερ ΔΕΝ παραλαμβάνονται. 

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ: 

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ 

Μπουμπουλίνας 28

10682 Αθήνα

 

Τα έργα που θα έχουν παραληφθεί θα αναρτηθούν στο blog της Γ.Λ.Σ. (http://womensliteraryteam.blogspot.gr/) στις αρχές Οκτωβρίου 2022, ενώ το σύνολο συμμετοχών των κατηγοριών 15, 16 και 17 θα αναρτηθούν εντός Νοεμβρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αν έχουμε παραλάβει και καταγράψει το έργο τους και στην αντίθετη περίπτωση να μας ενημερώσουν το πολύ εντός 5 ημερών από την ανάρτησή τους – (για τις κατηγορίες 15, 16 και 17 εντός Νοεμβρίου και εντός 5 ημερών από την ανάρτησή τους αντίστοιχα).

Πέραν αυτής της ημερομηνίας η Γ.Λ.Σ. αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη για λάθη ή παραλείψεις στα παραληφθέντα έργα.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν ΜΟΝΟ στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση womensliteraryteam@gmail.com με ηλεκτρονική διεύθυνση που ΔΕΝ αποκαλύπτει τα πραγματικά τους στοιχεία (εκτός των κατηγοριών 15, 16 και 17 που δεν υπόκεινται στην ανωνυμία)

 

Η απονομή των διακρίσεων θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2022 και λεπτομερής ενημέρωση θα αναρτηθεί στο blog και στα κοινωνικά δίκτυα της Συντροφιάς εγκαίρως.

 

Μετά την Τελετή Απονομής τα σχόλια για τα συμμετέχοντα έργα (με τα ψευδώνυμά τους) θα αναρτηθούν στο blog και στα κοινωνικά δίκτυα της Γ.Λ.Σ. και με την κατάθεση των έργων τους οι δημιουργοί συμφωνούν με την δημοσιοποίηση αυτή.

 

Ο διαγωνισμός (εκτός των κατηγοριών σχολείων και σχολικών δραστηριοτήτων) απευθύνεται σε ΕΝΗΛΙΚΕΣ που γράφουν για παιδιά και νέους, και ΟΧΙ σε παιδιά και νέους κάτω των 18 ετών.

 

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής έργων οι αθλοθέτες, τα μέλη του Δ.Σ. τα μέλη των επιτροπών, και οι συγγενείς αυτών έως και 3ου βαθμού.

 

Παρακαλούμε να τηρείται αυστηρά ο όρος της ανωνυμίας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. (Εξαιρούνται οι κατηγορίες σχολείων και σχολικών δραστηριοτήτων.)

 

Καλή επιτυχία.

Ευχαριστούμε,

Το Διοικητικό Συμβούλιο.